DOBRO GOSPODARJENJE S HRANO

Po našem domačem kraju, Cerknici, smo se podali z vprašanjem, kaj mimoidočim pomeni dobro gospodarjenje s hrano. Po našem mnenju dobra gospodinja skrbi, da kupuje smiselno in varčno. Žal pa v današnjih modernih časih marsikdo hitro zaide v trgovino, saj mu je to bolj enostavno in praktično, kot da bi na daljši, vendar bolj zdrav in varčen način, pripravljal hrano. Včasih so gospodinje bolj znale iz malega narediti veliko. Anketa pa je pokazala, da tudi dandanes v naših krajih pazimo na smiselno ravnanje s hrano, marsikaj sami pridelamo in naredimo z lastnimi rokami, kolikor le lahko, nagrajeni pa smo z dobrim občutkom, kaj jemo in tudi z bolj polno denarnico.

                                                               

               

  MAJ, 14 let, osnovnošolec

slike zadnje mobitel 013

 

Doma pridelamo večino hrane. Če kaj vržemo proč, ne damo v smeti, ampak živalim. Doma     pijemo vodo in domač sok, ki ga stisnemo. Sami pečemo tudi kruh, in to z domačo moko.

 

 

 

 

STANA, 60 let, in DUŠANKA, 58 let, upokojenki

Nakupovanjslike zadnje mobitel 015e zelo načrtujeva – količino denarja je treba namreč razporediti. Če pri hrani kakšen dan kaj ostane, porabimo tudi naslednji dan ali pa damo za kužke. V glavnem: hrane ne mečemo stran. Od pomladi do jeseni pridelamo hrano v vrtičku. Če ostane še kaj za zimo, to vložimo. Nisva ljubiteljici že pripravljene hrane, doma v glavnem kuhamo. Za otroke je pa  težko, saj se jim zdi hrana iz trgovine boljša, bolj sladka.

 

 

 

INGE, 50 let, podjetnica

slike zadnje mobitel 017Dobro gospodarjenje je, da hrane ne mečemo stran, da skuhamo, kolikor porabimo, da ne kupujemo nepotrebnih stvari, ko gremo v trgovino. Če je le možno, jemo domačo hrano, ki jo sami pridelamo ali kje dobimo. Tako star kruh porabimo za zajce ali pa npr. za ocvrte kruhove rezine. Pečemo in kuhamo doma, da čim manj jemo zamrznjene in napol zamrznjene izdelke.

 

 

 

 

 

 

MARIJA, 62 let, upokojenka

Kot babi kupujem zelo previdno. Gledam vsak evro. Precej si z možem     pridelava sama. Imamo veliko njivo, na kateri pridelamo krompir, zelje, fižol, solato. Poznamo enega kmeta, pri katerem kupujemo meso. Gledamo, da ne kupujemo preveč poceni hrane, ampak kupimo več, kadar je kakšna akcija, tako npr. pri mleku, moki … Kruh in pecivo pečem sama. Pijemo vodo ali sirup. Skuhamo tudi grozdni sok ali čaj, šipkov, lipov ali iz bezgovega cvetja.

20170214_065722

 

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja