«

»

Mar 07

SLON

Sloni so zelo čudovita in prijazna bitja. Med seboj se razumejo in si pomagajo. Ta žival nama je zelo pri srcu, zato sva se odločili, da vam jo predstaviva in jo tudi midve še bolje spoznava.

Slon spada v skupino trobčarjev iz razreda sesalcev. Je rastlinojeda žival. Hrano nabirajo z rilcem in si jo odnesejo v gobec. Sloni pa ne samo da radi pijejo vodo, ampak se radi tudi kopajo. Kjer je voda dovolj globoka, se celo potopijo vanjo. Kot vemo, ima slon tudi zelo velike čekane. Te uporablja za razkopavanje in odmikanje ovir. Okli afriških slonov lahko zrastejo do dolžine treh metrov in tehtajo do 900 kilogramov.

Danes je na Zemlji zelo malo teh čudovitih živali. Ogrožajo jih črni lovci in zbiratelji slonovine. Ubijati jih hočejo le zaradi njihovih velikih in lepih čekanov. V družini slonov lahko naštejemo le še tri živeče vrste. To je afriški gozdni slon, afriški savanski slon in azijski slon, žal pa tudi tem grozi izumrtje. Za ostale vrste slonov predvidevamo, da so izumrle do zadnje ledene dobe, ki se naj bi končala pred 10.000 leti.

Sloni so živali z zelo izraženim socialnim čutom in močnimi družinskimi vezmi. Njihovi medsebojni odnosi so celo tako tesni, da mrtve pokopavajo z vejami in listi. Samice in mladiči živijo v družinski skupnosti pod vodstvom ene odrasle samice, ki je v sorodu s vsemi člani skupine. Samci se ločijo od skupine, kakor hitro spolno dozorijo.

MAŠA PEČKA IN ZALA BAVDEK, 6.A

Trajna povezava do članka: http://zabice.splet.arnes.si/2017/03/07/slon/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite naslednje HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>