«

»

Mar 07

TANGO

Tango je ples strasti v močnem objemu. Zelo zanimivo ga je gledati in tudi plesati. Odločili sva se, da vam ga predstaviva, da ga vsi mi bolje spoznamo.

KAJ JE TANGO?

Je urbani družabni ples, ki se ga pleše v paru. Soplesalca sta vedno v tesnem objemu in pleše se ga v dvorani. Najbolj znan stil tanga je argentinski tango, v katerem je med soplesalcema prisotna stalna medsebojna komunikacija in improvizacija. Določene prvine, kot so npr.: ocho, barrida, caminata, colgada, cruce itd. se kombinira vsakič drugače.

ZGODOVINA TANGA

Tango izvira iz revnejših četrti dveh velemest v Latinski Ameriki: Buenos Aires in Montevideo. Ime predvidoma izvira iz afro-kubanske besede »tangana«, ki se je prvič pojavila leta 1808 v Montevideu. Rojstno mesto pravega tanga je zahodna obala Buenos Aires-a La Plate. Ples pa je bil prvič omenjen v rumenem tisku leta 1866. Sprva je bil ples na slabem glasu, saj so ga prvotno plesali revnejši sloji. Nasprotovali pa so mu konservativni vladarji in duhovščina, zaradi dekoltiranih in oprijetih ženskih oblek, izzivalnih plesnih figur itd. V Evropi se prvič pojavi leta 1907, svoje zmagoslavje in uveljavitev med pet standardnih plesov pa doživi leta 1912 v Parizu.

TANGO V SLOVENIJI

Tango se v Sloveniji prvič pojavi po prvi svetovni vojni. Našemu ljudstvu pa ga je predstavil italijanski učitelj s severne Italije okoli leta 1900. Takoj so ga sprejeli slovenski liberalci. Tango so plesali po takratnih velikih dvoranah v Ljubljani, kot so bile: Narodni dom, Unionska dvorana, Kazina in desetletje kasneje tudi na Taboru. Po drugi svetovni vojni doživi na slovenskem ozemlju zaton. Popularen pa znova postane na začetku 20. stoletja z takratnima  idoloma Madonno in Evito Peron. Pri nas pa se je kot prvi učitelj tanga uveljavil Uroš Andič.

STILI:

  • Tango Milonguero – ples v zaprti drži, ki temelji na tesnem stiku med plesalcema
  • Tango de Salon – eleganten ples, pri katerem se objem praviloma ne odpre
  • Tango Nuevo – sodobnejša oblika tanga v razrahljanem objemu in na različnih glasbenih podlagah
  • Tango Fantasia/Show – odrska različica argentinskega tanga

 

NAJBOLJŠI PLESALCI ARGENTINSKEGA TANGA VSEH ČASOV:

  • Ada Cornero
  • Adabel Guerrero
  • Carlos Rivarola
  • Juan Carlos Copes

MAŠA PEČKAJ IN ANAMARIJA GORJUP, 6.A

Trajna povezava do članka: http://zabice.splet.arnes.si/2017/03/07/tango/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite naslednje HTML značke in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>