IZLET NA KRIM

                            IZLET NA KRIM

Krim je 1107 m visoka gora, ki se dviguje južno od Ljubljanskega barja. Z vrha na katerem stoji planinski dom je lep razgled na celo Ljubljano in njeno okolico.

Dostop do izhodišča:

Peljemo se skozi Begunje, Otave do Rakitne. Na Rakitni, pri cerkvi, v križišču zavijemo  levo, smerokaz nas vodi proti Ljubljani. Pot nadaljujemo skozi Preserje, Podpeč, Tomišelj in že smo v Strahomeru. Tu na urejenem parkirišču ob reki Iški parkiramo.

Lahko pa se z južne ljubljanske obvoznice usmerimo na izvoz Rudnik in cesti sledimo vse do Iga. V križišču na Igu nadaljujemo desno v smeri Iške vasi, nato pa v vasi Staje nadaljujemo desno proti vasi Vrbljene. V Vrbljenah nadaljujemo levo proti vasi Strahomer in tam parkiramo.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na asfaltirano cesto, ki preko mostu preči reko Iško. Cesta se prične rahlo vzpenjati in nas mimo cerkve pripelje do označenega razpotja, kjer pot nadaljujemo naravnost v smeri Krima čez Kramarco (desno vodi pot čez Strmec). Pot nadaljujemo po gozdni cesti. Vso pot sledimo markacijam, ki so jasno označene. Nekaj časa nas spremlja pogled v dolino. Višje nas pot pripelje do križišča  gozdnih cest, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Krima. Omenjeni poti sledimo približno 100 m, nato pa zavijemo desno in nadaljujemo po markirani pešpoti, ki se začne vzpenjati. Pot se nekoliko strmeje vzpne in nas pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Nato pridemo na označeno razpotje (se priključi še pot Iške vasi)  in se povzpnemo na široko pot v smeri Krima.  Med vzponom sledimo tudi tablam, kjer je označena nadmorska višina in čas hoje do vrha. Pot nas pripelje do parkirišča pod vrhom Krima. Od tu nadaljujemo mimo križa in smo v nekaj minutah že pri koči. Tu  se lahko okrepčamo v planinskem domu ali pa odpremo nahrbtnik ter uživamo na svežem zraku in lepem razgledu.

Eva

Izhodišče s Strahomerja

 

(Skupno 80 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja