POZOR, HUD PES!

BOGDAN NOVAK: Pozor hud pes

Opozorilna pasja tablica Pozor hud pes, izdelava po meri • K-PRINT

Karantanija, 2005

Trda vezava,  114 str.

Slovenski pisatelj Bogdan Novak je svojemu seznamu del v letih 2005, 2006 in 2007 dodal zbirko Zvesti prijatelji. In ena izmed teh zanimivih knjig je tudi ta, ki vam jo bom v nadaljevanju predstavila.

Med poletnimi počitnicami so se taborniki zbrali doma pri Urošu. Tam so priredili piknik. Zelo so se zabavali, dokler se ni iz sosedove hiše zaslišal krik. Hitro so stekli k ograji, kjer pa so na vrtu videli soseda s krvavo sekiro v roki. Vprašali so ga, ali je vse v najlepšem redu. Sosed jim je odgovoril, da je. Ko je bilo piknika konec, jih je nekaj odšlo domov, ostali pa so sklenili opazovati sosedovo hišo. Po kriku so namreč sklepali, da bi lahko bila umorjena sosedova žena. Neke noči so opazili črn avto, ki je pripeljal k sosedu na dvorišče. Voznik je ostal v avtu, drugi moški pa je šel ven in odprl prtljažnik. V tistem je stopil iz hiše sosed in skupaj sta odnesla iz avta veliko skrinjo, naravnost v klet. Ven sta se vrnila brez nje. Ko so videli, da je avto speljal, so brž poslali enega od njih, da jima sledi. Prav hitro se je vrnil in ostalim sporočil, da mu je avto ušel, ampak da si je zapomnil registrsko številko. Naslednji dan je sosed pripeljal psa. Bil je zelo velik in imel je ostre zobe. Kljub temu so se fantje zvečer odpravili k sosedu v klet. Ni jim uspelo priti notri. Ugotovili so, da je sosed odšel od doma in da je okno kleti pustil zaprto. Naslednji dan je k sosedu prišla deklica njihovih let, da bi nahranila psa. To je bila sosedova nečakinja. K njej so poslali Bora, da bi jo malo osvajal in da bi mu tako uspelo odpreti kletno okno. Nekako mu ni uspevalo, zato je namenoma stopil v posodico, v kateri je imel pes vodo. Opravičil se je deklici in ji rekel, da gre po novo vodo. Odšel je v garažo in poiskal lijak, v katerega je dal posodico. Oprl je pipo in stekel v klet odpret okno. Ko pa se je vrnil nazaj s polno posodico vode, ga je dekle  vprašalo, kje je bil tako dolgo, on pa ji odgovoril, da jo je še umil, ker je stopil vanjo. Tako se je na hitro poslovil od nje in skočil čez ograjo na Urošev vrt. Počasi se je stemnilo in fantje so se odpravljali v sosedovo klet. Pred odhodom pa so v koščke klobase vtaknili uspavalne tablete. Šli so ven in dali psu klobase, ki jih je takoj pojedel, nato odtaval k vhodnim vratom, se zleknil na tla in zadremal. Fantje so zgrabili priliko in odšli skozi okno v klet. V kleti so odrinili staro omaro, ki se je takoj zatem porušila. Odstranili so deske, ki so prekrivale luknje. Šli so pod zemljo, kjer so prižgali žepne svetilke. Tam so videli veliko zabojev,  majhnih in velikih. Odprli so enega majhnega in enega velikega. V njih so našli …

V tej zbirki pride do veliko takšnih zapletov.  To knjigo in zbirko priporočam v branje vsem, ki imajo radi knjige z napeto vsebino. Na začetku knjige se zdi vse normalno, a proti koncu postaja vse bolj napeto. Na koncu ugotoviš, da se za vsem skriva zelo resna situacija, četudi ti vsi govorijo, da ni potrebe po reševanju ali da delaš brez smisla. Brez reševanja bi bilo namreč vse samo še hujše.

 

                                                                                                         Tinkara Malc, 6. a   

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja