DOMIŠLJIJSKI POGOVOR Z AVTORJEM KNJIGE KIT NA PLAŽI

Duško Radović - Kako je kit postao domaća životinja

I

Pisatelja Vinka Möderndorferja sem povabil v Trnovo, na plažo ob reki Ljubljanici, kjer se tudi dogaja odlomek iz knjige. Tam sva se malo sprehodila, nato pa sva se usedla na klop in pogovor se je začel …

Gospod Vinko, o čem govori knjiga Kit na plaži, ki ste jo napisali?

Knjiga Kit na plaži govori o osmošolki Niki, ki se je s svojo družino preselila iz Francije v Slovenijo. Nika je zelo nadarjena učenka in rada pomaga drugim. Hodi na ure španščine, joge, sabljanja in kiparstva.

Kdo pa še nastopa v knjigi?

V knjigi nastopajo tudi njeni sošolci: Petra, Aleks, Matevž in Milan, Barbara, ki jo kličemo Barbka, učitelj za slovo, učitelj klavirja, Igor, Nikina starša, brat Igor in hišna pomočnica Breda.

Ali ima Nika kakšno skrivnost?

Ja, Nika ima skrivnost. Ta skrivnost je njen brat, Igor. Star je 10 let, in je poseben, saj ima Downov sindrom, kromosomsko motnjo, ki jo povzroči dodaten 21. kromosom.

Zakaj Nika noče pokazati svojega brata?

Nika noče pokazati svojega brata zato, ker misli, da bi s tem, ko bi pokazala svojega brata sošolcem, izgubila vse svoje prijatelje.

Kako pa sošolci sploh izvejo, da ima Nika brata?

Ker je Nika hodila po pouku kasneje, saj je pomagala Aleksu pri matematiki, je Petro zanimalo, kje živi. Zato so se nekega dne po šoli skupaj odpravili domov. Ker so živeli v isti ulici, in ker Nika ni hotela, da bi vsi izvedeli, kje živi, je vsakič rekla, da se ji mudi na klavir in se je skrila, dokler ni šla vsa druščina. Nekega dne so se njeni sošolci odločili, da bodo šli k Niki na obisk. Mama jim je odprla vrata, da bi videla, kdo je prišel. Takrat je Nika zagledala svoje sošolce in jih kljub neprijetnosti povabila naprej. Udobno so se namestili v salon, kjer so jih postregli. Nedolgo zatem pa sta se na vratih prikazala še oče in Igor. Takrat so sošolci spoznali tudi njenega brata.

Kaj menite, kako se je počutila Nika, ko je doživela tako nelagodno presenečenje s strani sošolcev?

Nika se je počutila žalostno in razočarano, ker jim ni že prej povedala, da ima brata.

Gospod Vinko, zakaj je Nika sredi noči želela pobegniti od doma? Kako se je pravzaprav zgodilo?

Nika je zaradi sramu, da ima brata z Downovim sindromom, želela pobegniti od doma. Tako je vzela le najnujnejše stvari in se odtihotapila po stopnicah navzdol. Tam pa je na hodniku srečala Igorja. Bil je žalosten, ker je bila Nika žalostna, zato ga je pospremila nazaj v sobo. Igor jo je vprašal, kam je hitela, in mu je priznala, da je hotela pobegniti od doma. Tako je Igor rekel, da če gre ona, gre tudi on. In tako sta skupaj odšla. Prišla sta do dela reke, kjer je bila klop. Usedla sta se in gledala v temno reko. Ta del se je imenoval Plaža. Igor postane zaspan in vzeti bi moral zdravila, zato se dogodek konča tako, da Nika pokliče učitelja za klavir (edino od njega je imela telefonsko številko) in ju odpelje nazaj domov.

Kaj se zgodi po tem, ko Nika pride domov?

Nika pride z Igorjem domov zelo utrujena, zato se uleže v svojo posteljo in prespi naslednji dan šole. Ko se zbudi okoli 15. ure, vidi vso družino zbrano ob mizi za pogovor. Tako se začne prečudovit dan.

Zasledil sem, da jo potem pridejo sošolci obiskat z grozno novico. Kakšna je ta?

Res je. Kmalu po tem, ko je vstala, so prišli njeni sošolci in pozvonili na vrata. Mama jih je sprejela, oni pa so vsi zadihani povedali: ,,Barbka je v bolnici!” Nika ne more verjeti, kaj so ji tedaj povedali sošolci. Očka se je domislil, da jo gredo lahko obiskat. Zraven je šel tudi Igor in hitro so se odpravili proti bolnici, v sobo št. 507. Ko vstopijo v sobo, vidijo Barbko. Tam se pogovarjajo in ugotovijo, da Igor sploh ni tako neprijeten v družbi. Barbko tam nasmeji skorajda do ušes, nato pa gredo vsi ven. Na koncu Nika Igorja predstavi razredu in tako skleneta največje prijateljstvo.

Komu je knjiga namenjena?

Z njo sem želel opozoriti na drugačnost med ljudmi in da se je ne smemo bati. Več ko o tem vemo, lažje se o tem pogovarjamo in razumemo drug drugega. Tako tudi ljudi kot je bil Igor, in izkaže se, kako prijetni in dobrodušni so.

Hvala vam, gospod pisatelj, za pogovor. Naj pride izpod vašega peresa še kakšna tako poučna knjiga.

Jan Žnidaršič Zajc, 7. b

(Skupno 107 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja