22.3.2017, svetovni dan vode

Danes je svetovni dan vode

 

Voda je življenjskega pomena in kot ste že gotovo slišali, brez vode ni življenja. Če ne bi iz oblakov padal dež, ne bi rastle rastline in rastlinojedci nebi imeli kaj jest,  in če dež ne bi napolnil rek in jezer ter potokov, ne bi imeli rastlinojedci in mesojedci kaj piti. In vsa bitja bi hitro izumrla. Pomen vode za življenje na zemlji bi lahko razdelili na fiziološki, higienski  in ekonomski pomen. Voda omogoča delovanje  našega organizma pa tudi vzdrževanje higiene. Za ta namen porabimo precej več vode kot za fiziološke potrebe. Največ vode pa se uporabi v industriji,  prometu, kmetijstvu in drugih gospodarskih panogah, torej za ekonomski namen. Voda je pomembna tudi kot prenosnik energije ali kot hladilno sredstvo . Mi, Cerkničani, imamo res veliko srečo, obkroža nas največje presihajoče jezero v Evropi. Cerkniško jezero je bilo prvič omenjeno že v antiki, na zemljevidih Evrope pa se pojavlja vse od 15. stoletja. V njegovo delovanje se je prvi poglobil Janez Vajkard Valvasor . Tu so opazovali 276 ptic, tu živi 45 vrst sesalcev , 125 vrst metuljev in  15 vrst dvoživk.

Biotska pestrost tega območja je res izjemna. Bodimo ponosni, zato vode ne onesnažujmo.  Ne mečimo vanjo odpadkov. Zdaj  pa se pojavlja še eno vprašanje. Na svetu se porabi vse preveč vode. Ne  zavedamo se, da lahko enkrat  izgine  in da ni neskončna. Tako moramo res zmanjšati količino porabljene vode!

Slovenija ni tako velika potratnica vode v  gospodinjstvu (146 litrov na osebo na dan), kot je na primer Španija s kar 265 litri. Vendar bi vseeno lahko zmanjšali , torej:

-ne pustite vode teči, ko si umivate zobe; takrat lahko prihranite do 10 litrov vode;

-za kopel porabite približno 150 litrov vode , za 5-minutno prhanje pa do 100 litrov vode.  Tako lahko precej vode privarčujete , če vodo zapirate, medtem ko si nanesete milo .

-zadnja pomembna stvar pa je umivanje rok . Bistvo temeljitega umivanja rok pa je ,da jih dobro namilite, to se z lahkoto počne ob zaprti pipi.

Pri majhnih malenkostih lahko privarčujemo veliko!

Misli z vodo, da je ne zmanjka. Varujmo  naš planet  in pazimo na porabo vode , saj ne vemo, kaj nas čaka jutri.

 

Aleša, 7. d

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja